Ohrožené korály na Maledivách

Maledivy se aktuálně potýkají s řadou environmentálních otázek. Jaké důsledky bude mít pro tuto nejníže položenou zemi na světě globální oteplování? Jaký vliv bude mít fenomén El Niňo? Jak budou vypadat oceány za pár let?

potapeni

Pokud se totiž bude globální oteplování vyvíjet stejným tempem jako doposud, nezbude za pár let po korálových útesech a korálech, na které jsou Maledivy právem pyšné, ani památky. Zvýšení teploty moří má totiž za následek blednutí korálů (ztráta barevnosti) v mělkých vodách kolem ostrovů. A blednutí korálů neznamená nic jiného, než jejich postupné odumírání.

Vše je způsobeno velkou citlivostí korálů na změnu klimatických podmínek. Korálům lze ublížit již pouhým dotekem, co tedy musí způsobit těmto drobným živočichům změna okolního prostředí. Dalším problémem, kterým korály trpí při oteplování, je zvyšování mořské hladiny. Korály nejsou schopné udržet s mořskou hladinou krok a též dochází k jejich úmrtí. Stávají se křehčími a rozpadají se pod náporem mořských vln. Trvá pak několik let než se korály zase zmátoří a začínají opět velmi pomalu růst.

Pokud chce někdo v současnosti vidět na Maledivách živé a zdravé korály, bude se muset potopit do hloubky alespoň 6-ti metrů. I tak jsou maledivské ostrovy doslovným rájem pro potápěče, kteří se sem sjíždějí z celého světa.

Napsat komentář

Filed under Maledivy

Napsat komentář